Öne Çıkan Yayın

Canlı Olarak maç izle

Şifreli yayıncılığın 1990’lı yıllardan itibaren Türkiye’ye girmesi yeni bir izleme kültürü oluşturmuştur. Özellikle maddi anlamda yoksul Can...

23 Mayıs 2016 Pazartesi

Canlı Olarak maç izle

Şifreli yayıncılığın 1990’lı yıllardan itibaren Türkiye’ye girmesi yeni bir izleme kültürü oluşturmuştur. Özellikle maddi anlamda yoksul Canlı Maç izle sayılabilen bölgelerde sporseverlerin kafe/kıraathane/pastane vb. toplu izleme mekânlarını kullandıkları görülmüştür. Türkiye’de toplu izleme mekânlarında üç büyük İstanbul takımlarının maçları ile neredeyse stadyum/salon atmosferi yaratılmaktadır. Söz konusu iş yerlerine her yaştan insanlar gelmekle beraber, çocuk ve gençlerin daha çok rağbet ettikleri görülmüştür.

Özellikle çocuk ve gençlerin spora ilişkin algıları, tutumları, davranışları üzerinde ciddi bir etki yapabilecek bu ortamlarda bir takım şiddet canlı mac izle eylemleri de karşımıza çıkmaktadır.  Çalışma kapsamında görüşülen çocuk ve gençlerin televizyonlarda maç izleme sıklıkları, maç izledikleri mekânlar, beraber izledikleri bireyler ile şiddet eylemleri arasında anlamlı bir takım farklılıkların olduğu görülmüştür. Görüşülen çocukların % 27,8’i bütün maçları izlediklerini, % 56’sı ise bazı maçları izlediklerini beyan etmiştir.

Çocuk ve gençlerin neredeyse tamamı bu müsabakaları evde, toplu izleme mekânlarında ve işyerlerinde izlediklerini belirtmişlerdir. Toplu izleme mekânlarını diğer şıklarla beraber işaretleyenlerin oranı % 24,3’tür. Yani her dört mac izle çocuk ve gençten biri müsabaka izlemek için toplu izleme mekânlarını tercih etmektedir. Araştırmada elde edilen diğer bir veri çocuk ve gençlerin televizyondaki müsabakaları kiminle beraber izledikleridir. % 42,1’i aile üyeleriyle beraber seyrettiklerini belirtirken, % 22,2’si arkadaşlarıyla, % 18’i ise tek başına izlemeyi tercih etmiştir. Dikkat çeken diğer bir veri, fanatizme dair maç izle görüşleridir. Çocukların % 67,1’i kendilerini fanatik olarak görmektedir. Genel olarak örneklem grubunda fanatizme dair olumlu bir bakış açısının olduğu görülmektedir.